Tekmovanje 2018/2019

Na tekmovanju Študentska Pravda 2018/2019 so se študentje spopadli s sporom običajne slovenske družine. Zakonca Rozman, ustanovitelja uspešnega gostinskega lokala, sta se odločila podariti gostinski lokal starejšima izmed štirih potomcev, medtem ko sta sama zasluženo začela uživati ležerno življenje upokojencev. Starejša brata Rozman sta skrbno gospodarila s podarjenim in tudi kmalu gostinski lokal nadgradila v uspešen hotel, ki se je lahko pohvalil z veliko gosti. Do zapleta je prišlo ob smrti g. Rozmana, ki je kot posledico za seboj prinesla delitev dediščine. Leta 1992 se je na mariborskem sodišču začel zapuščinski postopek, kjer sta mlajša brata Rozman strogo nasprotovala delitvi zapuščine na enake deleže, saj naj bi bila starejša brata Rozman že poplačana z darilno pogodbo. Kljub številnim nestrinjanjem so se bratje in mati uspeli dogovoriti, da lahko mlajša brata Rozman na nepremičnini, ki meji na nepremičnino, na kateri stoji hotel, graditi nepremičnino. Hiša se je tekom let izgradila, prihajalo je do vse hujših sporov, zapuščinski postopek pa je še kar tekel. Mlajša brata Rozman sta pogosto nagajala starejšima bratoma. Na avtomobile hotelskih gostov, ki so parkirali na nepremični mlajših bratov sta namreč izobešala grozilne letake, da bodo vozila odpeljana ali pa da bo potrebno poravnati parkirnino.

Upanje je v življenje bratov prinesel konec zapuščinskega postopka, ki pa stvari ni spremenil. Solastninski delež so namreč podedovali mati in vsi štirje sinovi. Slednje je zgolj samo še posulo sol na rano. Mlajša brata sta naposled uresničila svoje grožnje in s “pajkom” odpeljala nekatera osebna vozila hotelskih gostov. Sočasno pa sta sinu Branimirja Rozmana naročila, naj med igro poškoduje ostala vozila hotelskih gostov. Nevzdržno stanje so poskušali rešiti z razdelitvijo solastnine, kar pa žal ni imelo učinka na medsosedske spore med brati. Motilna ravnanja so se namreč tudi po razdelitvi solastnine nadaljevala do te točke, da sta starejša brata Rozman utrpela izpad prometa v hotelskem kompleksu. Nagajiva dejanja mlajših bratov Rozman so namreč zaokrožila po svetovnem spletu. Starejša brata sta se odločila, da bosta ukrepala. Pričela sta s snemanjem parkirišča, prav tako sta za pomoč zaprosila komandirja PP Maribor, ki naj bi neuradno svojemu podrejenemu naročil nadziranje in snemanje parkirišča. Ta za slednja dejanja ni imel odredbe, posnel je kršitve zraven tega pa tudi zasebne trenutke mlajših bratov Rozman in vse skupaj izročil enemu izmed starejše dvojice. Na tej točki sta se starejša brata Rozman obrnila na odvetniško pisarno. Celoten primer s skico si lahko ogledate v nadaljevanju.

Po pripravi tožb, odgovor nanje in ostalih vlog, so najboljši študenti v (pol)finalnih obravnavah svoja stališča argumentirali še pred uglednimi strokovnjaki iz prakse. Po odločitvi senata, ki so ga sestavljali višji sodnik Matej Čujovič (VSL), odvetnica Suzana Bončina Jamšek (o.p. Ilič & partnerji) ter odvetnik Andrej Kac (o.p. Kac in odvetniki), je zmagovalka letošnje Pravde ekipa študentov Pravne fakultete Ljubljana v sestavi Klemen Kreča, Gal Gračanin, Nejc Jereb in Monika Gradišnik, medtem ko je ekipa študentov Pravne fakultete Maribor v sestavi Nejc Romih, Alja Kamnik, Jakob Stanič Gruden, Urška Stopar in Teja Štrukelj osvojila drugo mesto.

V polfinalnih obravnavah sta odločala dva senata. V prvem odvetnica Urška Kežmah, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin) in odvetnik Žiga Stamenkovič, v drugem senatu pa višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnica Nataša Štelcer (o.p. Štelcer Berkovič) in odvetnica Vesna Gorjup Zupnačič (o.p. Gorjup). V polfinalni fazi tekmovanja sta nastopali še dve ekipi študentov. Leon Brulc, Aljoša Polajžar, Mihael Pojbič in Barbara Smogavc (PF MB) in Nejc Šteblaj, Primož Marinič in Alja Šilar (PF LJ).

Zmagovalci so prejeli knjižne nagrade.

Zmagovalni tožbi
Zmagovalna odgovora na tožbo