Tekmovanje 2016/2017

Študentska pravda 2016/2017  se je nanašala na problematiko sosedskega prava z mednarodnim elementom. Janez A., državljan takratne Socialistične Republike Slovenije in Jure B., državljan takratne Socialistične Republike Hrvaške, sta gojila dobre soseske odnose čeprav sta bila državljana različnih držav. Oba sta obdelovala zemljišči, ki sta ležali na desnem bregu reke Mure. Pri tem je bilo zemljišče Janeza A. v katastrski občini Lendava, del Republike Slovenije, zemljišče Jureta B. pa del katastrske občine Mursko Središče, del Republike Hrvaške. Posebnost zemljišča A je bila ta, da je Janez A. do svojega zemljišča lahko dostopal le z majhnim brodom, saj je bival na levem bregu Mure.

Konec leta 1980 sta soseda sklenila pogodbo in se dogovorila, da bosta zamenjala dela svojih zemljišč. Janez A. naj bi Juretu B. odstopil 0,5 ha svojega 2,56 ha velikega zemljišča, Jure B. pa naj bi storil smiselno enako glede svojega zemljišča. Do stvarnopravne realizacije pravnega posla in vpisa v zemljiško knjigo ni prišlo, saj je Janez A. že prihodnje leto umrl in dediča Franc ter Andrej Antolin sta istega leta postala solastnika zemljišča A. Kljub temu je Jure B. pričel z izvrševanjem posesti na delu zemljišča pokojnega Janeza A. Dediča Franc A. in Andrej A. za menjalno pogodba nista vedela. Ko si je Janez A. ogledoval zemljišče, ga je Jure B. prosil naj zapusti njegovo zemljišče, nova solastnika pa temu nista oporekala, še posebej Andrej A., ki zemlje tudi nikdar ni obiskal. Nekaj let za tem je umrl tudi Jure B. Njegovo zemljišče sta podedovala njegova sinova. Stipe B. je začel izvrševati posest enako kot njegov oče, podobno kot pri dedičih Janez A., tudi drugi sin Jureta B. ni nikoli obiskal zemljišča. V letu 2016, leto napetih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, je Franca A. obiskal stric Marijan A. Ta je bil presenečen nad obsegom zemljišča, saj je prepričan, da je zemljišče bilo nekdaj večje. Franc A., zato šele tedaj ugotovi, da Stipe B. obdeluje 0,5 h njegovega zemljišča. Po naraščajočem trenju med sosedoma, je Franc A. na prej omejen del zemlje pripeljal gnojšnico, s čimer je poskušal preprečiti sosedu, da bi ta še dalje obdeloval njegovo zemljišče. Stanje pa je se še poslabšalo, ko sta Franc A. in Stipe B. pričela z medsebojnim obračunavanjem glede služnosti pravic, ki so bile ustanovljene na zemljišču B v korist zemljišča A. Na tem mestu se je na odvetniške pisarne obrnil Stipe B. Celotni primer in pripadajočo dokumentacijo si lahko ogledate v priponkah v nadaljevanju.

V finale sta se uspeli uvrstiti ekipi iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Senat na finalni obravnavi, ki so ga sestavljali – višji sodnik Matej Čujovič kot predsednik, okrožna sodnica dr. Urška Kežmah ter odvetnica Daniela Sindičič (odv. družba Ilić & Partnerji), je po posvetovanju odločil, da je prvo mesto zasedla skupina mariborske pravne fakultete (v sestavi Sašo Šilec, Nina Dajčman, Tadej Matičko in Kristjan Zahrastnik), medtem ko je drugo mesto (z nagrado za najboljši pisni izdelek) zasedla ekipa ljubljanske pravne fakultete (Maša Ban, Sergej Oštir, Barbara Kompan, Luka Krajcar, Jan Gantar).

 

Zmagovalcem in nagrajencem iskrene čestitke!

 

Zahvala gre prav tako višji sodnici Alenki Zadravec ter odvetnicama Vesni Gorjup Zupančič (odv. pisarna Gorjup) in Nataši Štelcer (odv. pisararna Štelcer Berkovič), za sojenje na polfinalnih obravnavah. Tudi preostali študentski ekipi, ki sta se uvrstili v polfinale in vse ostale ekipe, ki se niso prebile do ustne faze tekmovanja, prejmejo čestitke za trud in prizadevnost.