Tekmovanje 2020/2021

V sredo, 9. junija 2021, se je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ob upoštevanju epidemioloških smernic uspešno izvedlo 6. Študentsko pravdo – tekmovanje slovenskih študentov prava iz znanja civilnega prava. Zadevna izvedba tekmovanja je potekala z rekordnim številom ekip. V pisni fazi je sodelovalo 12 ekip iz treh pravnih fakultet.

Primer je bil z ozirom na pandemijo covid-19 še posebej aktualen. Hipotetični primer, ki je bil predmet obravnave, je zadeval nekdanjega novinarja in spletnega vplivneža (»influenserja«), ki je od pojava prvega vala covida19 na svojih socialnih omrežjih delil objave, s katerimi je bolezen po nevarnosti enačil z gripo, nagovarjal k nespoštovanju vladnih ukrepov vpričo njihove domnevne neustavnosti ali nezakonitosti in pozival k protestom. Zoper zadevnega novinarja je tožbo za odstranitev objav in prepoved nadaljnjega objavljanja domnevno lažnih novic vložila priznana zdravnica. Ta je zase in za svojo družino zahtevala še odškodnino za pretrpljene duševne bolečine in strah. Zgodilo se je namreč, da se je v časopisu predhodno opredelila do novinarjevih objav kot lažnih in nevarnih. Novinarjevi sledilci so se v posledici domnevno zgrnili nadnjo, pri čemer novinar trdi, da jih k temu ni naščuval ter da mu bo kratena svoboda izražanja. Primer si lahko v celoti, skupaj z zmagovito tožbo in odgovorom na tožbo, ogledate na spletni strani tekmovanja: https://studentska-pravda.si/.

Na dveh polfinalnih obravnavah so se srečale ekipe iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru (PF UM), ena ekipa iz Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (PF UL) in prvič tudi ekipa iz Evropske pravne fakultete Nove Univerze (EPF NU). Po mnenju prvega polfinalnega senata (višja sodnica Alenka Zadravec, odvetnik Andrej Pohar (o.p. Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji), Anže Arko (o.p. Ilić in partnerji)), je prevladala ekipa PF UM v sestavi Iza Beširević, Matej Rožmarin in Teodora Kordiš nad ekipo EPF NU v sestavi Urša Ravnikar Šurk, Laura Glaner, Eva Krapež in Andraž Slatnar. Na vzporedni polfinalni obravnavi je senat (odvetnica dr. Urška Kežmah, odvetnik Žiga Stamenković (o.p. Stamenković) in odvetnik Matija Urankar (o.p. Senica in partnerji)) odločil, da v finale napreduje ekipa PF UL v sestavi Manca Vrtačnik, Manca Voje in Matevž Bedič, ki je prevladala napram ekipi PF UM, ki so jo sestavljali Maruša Erce, Maša Hajdinjak, Nikola Jovanović, Tjaša Galič in Gal Pastirk.

V finalu je senat, ki ga je kot predsednik vodil višji sodnik Anton Panjan, ob njem pa kot člana odvetnik Slavko Vesenjak in odvetnica Vesna Gorjup Zupančič, odločil, da 1. mesto na tekmovanju zasede ekipa PF UL v sestavi Manca Vrtačnik, Manca Voje in Matevž Bedič. Za najboljšo tekmovalko pa je bila izbrana študentka PF UM Teodora Kordiš.

Knjižne nagrade za zmagovalce je tudi letos zagotovila GV Založba. Člani zmagovalne ekipe bodo prejeli svoj izvod knjige »Razumevanje prava« (Marijan Pavčnik). Knjiga je letos izšla pri GV Založbi, ki se ji najlepše zahvaljujemo za podporo pri izvedbi tekmovanja.

Odvetnica dr. Urška Kežmah, Odvetniška pisarna Stamenković in Odvetniška družba Vesenjak bodo v sodelovanju s Pravno fakulteto, po predhodnem izbirnem postopku ponudile vsaka enemu študentu PF UM, udeležencu (pol)finala tekmovanja, usposabljanje v odvetniški pisarni. Usposabljanje bo potekalo pod mentorstvom odvetnikov, odvetniških kandidatov in odvetniških pripravnikov, zaposlenih v posamezni odvetniški pisarni. Praksa gotovo predstavlja izjemno priložnost za razvoj veščin dobrega pravnika in pridobivanje izkušenj med študijem. Poleg tega so navedene odvetniške pisarne donirale finančna sredstva, ki so bila namenjena organizaciji tekmovanja.

Pobudnik tekmovanja je Študentski svet Pravne fakultete UM, organizacijski odbor pa sestavljajo prof. dr. Vesna Rijavec, prof. dr. Tjaša Ivanc, asist. Denis Baghrizabehi, asist. Denis Magyar, asist. Klemen Drnovšek, asist. Kristjan Zahrastnik in Urška Grubač. Vljudno vabljeni k prebiranju spletne strani tekmovanja: https://studentska-pravda.si/.

Izbrano dokazno gradivo
Pravilnik tekmovanja
Zmagovalni tožbi
Zmagovalna odgovora na tožbo in nasprotni tožbi